Formater

welding work on boat

Du bør ta høyde for kino og mobil

Nå konsumeres det mer filminnhold på nett enn noe annet sted. Det gjør at folk ser markedsføringen din på ulike skjermstørrelser, kanaler og enheter. Derfor er det viktig å vite hvilke plattformer man ønsker å nå sine kunder på, og tilpasse formatet på innholdet etter dette for best mulig dekning.

En fin huskeregel når det kommer til formater er at innholdet bør dekke så mye som mulig av plattformen det spilles på. Med dette sikrer du at ditt budskap kommer tydeligere frem, og at andre forstyrrende elementer er utenfor flaten som vises og du holder på oppmerksomheten. Ulike plattformer tillater ulike formater, og i noen tilfeller flere formater.

View from officeMan drinking coffee in the windowinterior photography of meeting table
Interiørbilder for Bargaflyt, i samarbeid med Ror byrå.

De mest vanlige formatene er liggende 16x9, kvadratisk 1x1 eller stående 9x16. En mellomting mellom kvadratisk og stående er 4x5. Liggende format er ofte brukt på hjemmesider, TV, kino, annonsebannere, med flere. Stående format er mer tilpasset de mindre enhetene som nettbrett og mobil.


Fåtallet vender telefonen
når de skal se på visuelt innhold.
Chair and lamp in front of a brick wall

Kvadratisk format brukes ofte når en ønsker å benytte samme innhold på flere ulike plattformer. Spesielt når det er snakk om publisering på sosiale medier, som besøkes gjennom ulike enheter.

De samme formatene gjelder for foto. Men det er ingen regel uten unntak. Foto publiseres gjerne i formater som er lavere og bredere eller høyere og smalere. Bilder kan enten fotograferes samme setting i ulike formater, gjøre utsnitt av bildene som er tatt eller tilpasse rammen med en kombinasjon av foto og tekst eller grafikk. Det gjør det enklere å tilpasse foto til de ulike formatene.

Two male walking and talking Two male walking and talking Two male walking and talking

Innen film kan flere ulike formater kombineres fra samme produksjon. Noen ganger er det mulig å tilpasse det som er filmet direkte til andre formater. Her er det som regel tatt høyde for en formattilpassing under opptak, slik at handlingen i hele filmen er plassert i ett område, uten at det går på bekostning av det estetiske. Andre ganger bør opptakene tas to ganger for å sikre at sluttproduktet blir like fint i alle formatene.  

Film for MOEN.

Å ha tilpasset innhold som er skreddersydd for de ulike plattformene, hvor det er tatt høyde for ulike formater, er det beste. Vi i LYKT Foto og Film vil alltid spørre deg som kunde om det er noe du ønsker vi skal ta høyde for i forhold til formater. Har du ikke tenkt på dette i forkant kommer vi gjerne med våre tips og råd.


La oss jobbe sammen!

Vi hjelper deg gjerne med å løse dine behov for visuell markedsføring og identitetsbygging.

Ta kontakt - det er helt uforpliktende!

Takk for henvendelsen!
Vi svarer deg så snart vi kan.
Oops! Denne beskjeden kom nok ikke fram til mottakeren.